Visitors n°1

Březen očekávám plný návštěv! A taky deadlinů školních seminárek. Ale zatímco to druhé se snažím co nejvíc vytěsňovat z hlavy (nejlépe si to vůbec nepřipouštět), na to první se šíleně moc těším!! :)

A milé návštěvy se začaly dostavovat už teď, začátkem měsíce, ačkoli jsem zatím nikoho na programu neměla. Tentokrát šlo totiž o návštěvy spolubydlícího.

To si takhle sedíte v pokoji s lahví vína a chystáte se učit Research Methodologies (jak už název napovídá, jedná se o nevyčerpatelný zdroj zábavy - proto taky to víno..) a najednou slyšíte, že do bytu přišel spolubydla v doprovodu dalších lidí. Lidí, kteří dost často opakují sousloví "Czech Republic". Chm, že bych byla takovým žhavým tématem jejich debaty? Nápověda: Ne, nebyla. :D 

Tak jsem popadla láhev vína (ice-breaker za každé situace) a šla se seznamovat s neznámýma - brzo známýma. A navíc se tak objevil ideální důvod, proč to učení odsunout zase na později, haha :))

Návštěvníky byli dva studenti: kluk - francouz, kamarád a bývalý spolužák od mého spolubydlícího & holka - pražačka, kamarádka a současná spolužačka toho francouzského bývalého spolužáka mého spolubydlícího. Že jste se v tom ztratili? Neva! Podstatné je to, že holka byla krajanka! A taky to, že ona vehementní "Czech Republic debata" fakt nebyla o mě :/ :D 

Každopádně je to už druhá holka z ČR, kterou jsem v BDX potkala! :) O rok mladší než já, ve Francii studuje už 2. rokem a procestovala 3/4 Francie (pokud sem pojedete, sledujte nabídky společnosti Megabus!) a asi 1/2 světa. Jak jsem tak poslouchala její cestovatelský příběh, byla dost štístko, že ubytování v Bordeaux nakonec vůbec sehnala (a ještě k tomu se mnou, jakožto skvělým domorodým bonusem, haha  :D). Náhoda? Nevěřím na náhody a začínat s tím nehodlám! :))

Le Point Rouge - důkaz, že fotka atmosféru nepřenese

Večer jsme zašli do baru Le Point Rouge, kde nejlevnější drink šel koupit už za neuvěřitelných 10€ (zavolejte ihned a získejte skvělou nabídku - druhý drink za 12€!) ..takže ano, zůstalo jen u jednoho. Ale myslím, že v ceně se spíš odrážel zážitek v tom baru vůbec sedět - superwow prostředí! Ok, stupidnější slovo jsem asi nikdy nepoužila a už víckrát nepoužiju. Ale fakt tam bylo pěkně :)

Další den jsme šli podpořit spolubydlícího na jeho "právnický battle" do školy. Jednalo se o semifinále soutěže (které se původně zúčastnilo 25 studentů, ale dneska se rozhodovalo už jen mezi 5 nejlepšími), ze kterého 2 vítězové postupují do národního finále v Paříži.

Právnická fakulta a "schodiště jako z Titaniku" .. říkal Martin :))

Já a Montesquieu dumajíc nad tím, zda Den, kdy se naučím pózovat někdy přijde.

Soutěž spočívala v tom, že tito mladí nadějní právníci a určitě budoucnost národa (něco jako gympláci, haha :D), už dříve dostali téma, na které si doma vypracovali veškerou potřebnou přípravu (takové to "podle třetího odstavce paragrafu 61a) se dopouštíte přestupku už tím, že jste se vůbec narodil") a nyní přišli předvést svůj debatní um. Klasicky - jedna strana zastávala PRO a druhá strana PROTI. Takže zapálení pro věc, mohutné gestikulace, námitky, argumenty dynamických intonací, protiargumenty ještě více dynamických intonací a tryskající testosteron byly všudypřítomné. Abych věc uvedla na pravou míru - ta gesta a intonace byly asi to jediné, co jsem dokázala plně ohodnotit, 90 % z těch překotných obhajob jsem bohužel nerozuměla. Každopádně to byl zážitek - už ta fakulta sama o sobě stála za to - a před soutěžícími klobouk dolů :)

Máte ze vchodu do fakulty takový výhled? Já taky ne..

Část katedrály St. André (na fotku se mi nikdy nevlezla celá) a zvonice Pey Berland 

Pak už návštěvy odjely...

A pokud sem někdy zavítáte i vy (zavítejte! :)), naplánujte si to na první neděli v měsíci, kdy doporučuju navštívit nějaké zdejší muzeum nebo galerii - všechna kulturní místa jsou v tento den zdarma! My dnes s kamarádkou vyrazily do Musée Beaux-Arts, malá foto ochutnávka tady:

Palais Rohan v muzejním parku

Nějaká moudrá hlava

Pán, kterému moudrá hlava chybí
Portrét města Bordeaux nějaký ten pátek zpátky

Portrét Buclaté dámy, za kterým se určitě skrývá
vchod do Nebelvírské koleje

Shakespearova krásná Ophélie (autor: Delaunay)

Parta mužů v černém (Heirs, autor: Buland)

Nepřijde vám na tomto "souobrazí" něco zvláštní? :)

Marquetův koutek

Apollón a jeho dcera
(pózování okukuju od zkušenějších, 
ale bohužel jsem u sebe zrovna neměla žádnou lyru)

Mozart expiring (autor: Carnielo)

Po návštěvě tohoto muzea jsme měly pořád nějak moc energie (a navíc dnes bylo tak krásně!), tak jsme se rozhodly obhlédnout ještě CAPC - Musée d'Arts Contemporain. Z něj bych vám taky ráda pár fotek ukázala, ale vzhledem k tomu, že kromě krásných prostor tam nebylo vůbec NIC, dám sem aspoň fotku z relax koutku na jeho střešní terase :)
CAPC zející prázdnotou


Tak, to by bylo. Ještě pár fotek francouzských uliček a už se půjdu zase učit.



Poslední tři dny trávím s tímto šarmantním pánem 
a mými výpisky. Hurááá!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Thajsko - Phuket a Phi Phi

Mangkhut ..nebo tak nějak

To už jsem tu měsíc??