Chimelong Ocean Park

Pokaždé, když jsme zvažovali, kam o víkendu zase vyrazit, nechybělo mezi návrhy Macao nebo zhuhaiský Chimelong Ocean Park. A jak to tak bývá, hodněkrát nám nevyšlo ani jedno, protože se vyskytla nějaká jiná mimořádná akce. Např. pozvánka na svatební banquet mé nové kolegyně, výlet do New Yuanming Palace (článek tady), celozhuhaiská akce pouštění draků, nákupy do domácnosti (už chybí jen žehlící prkno a lžíce do bot! :D).. Anebo se nám po celém týdnu ne-tak-mimořádně jednoduše nechtělo vytáhnout paty z bytu a jediné, co nás dokázalo naprosto zrelaxovat, bylo lenošení na gauči, sledování Harryho Pottera a usilovné provádění podobně krásných neužitečností.

Ale zatímco Macao na našem "must-visit" seznamu stále čeká, Chimelong už jsme o halloweenském víkendu přece jen zvládli. A naplno! :)



Věděli jsme, že v Chimelongu najdeme jedno z největších akvárií světa a pak "nějaká zvířata". Že to bude celodenní paráda se spoustou představení, promenád, horských drah, delfíních show a dalšího a nakonec to v mém žebříčku zařadím mezi jeden z nejlepších dnů, mě ale nenapadlo ani zdaleka! I když se nám cena za vstup (cca 1.100 Kč) nejprve zdála nepatrně vyšší, nelitujeme ani koruny. Collect moments, not things!

Plánek celého parku

Když jsme kdysi dáávno ve francouzském La Rochelle navštívili tamní akvárko (obrázky tadya zjistili, že patří mezi největší akvária Evropy, byli jsme z toho celí pryč. To, že se jednou ocitneme v místě, které v roce 2014 vyhrálo hned 5 Guinnessových rekordů, jsme tehdy vážně netušili :D

A čím že se Chimelong chlubí? Najdete tam třeba:
1. Největší akvaristickou nádrž
2. Největší akvaristické "okýnko"
3. Největší panel z akrylu (ok, tohle nevyvolává zrovna wow-efekt :D)
4. Největší podvodní kupoli
a zkrátka to v roce 2014 bylo
5. Největší akvárium světa


Zeď slávy

Doteď jsem ani nevěděla, že některé z výše zmíněných Guinnessovských kategorií vůbec existují nebo že by vůbec existovat mohly, ale proč ne :) Každopádně si nejsem jistá, jestli jsou všechna tahle prvenství stále aktuální, Dubaj a podobná místa už Čínu beztak předehnala. Na schopnosti člověka ohromit a skvěle jej zabavit od rána až do noci to ale Chimelongu rozhodně neubírá.



Cedule "Prosím, nespadněte do vody!" mi připomněla slova paní odbornice z očkovacího centra, která nás před odletem upozorňovala, že se v Číně nemáme nechat pokousat psem. Ještě že jsme ty doktorské hlavy studované navštívili :D





Trocha kýče neuškodí :) 

:)

Zvířecí svět

V ZOO mám vždycky smíšené pocity - na jednu stranu jsem ráda, že vidím všechna ta exotická a krásná zvířata, ale na druhou stranu je mi líto, že nemůžou žít mezi svými ve volné přírodě. Tady v Chimelongu byl nejvíc žalostný pohled na ledního medvěda, který neměl zrovna pestré terárium a vypadal šíleně znuděně. A není se co divit, když je celý jeho život omezený na skleněnou klec.. Naštěstí ale většina zvířat působila spokojeně, třeba tuleni, kapybary, želvy, Martin a tak :)




Hand-in-hand swimming



Mezi medvědy jsme mohli proplout na loďce ve vodním korytě, které pak zvolna přešlo do vodní "horské dráhy" zakončené parádním sešupem, video tady. Takže jsme nasadili pláštěnky a šlo se na věc!






V areálu byly tyto atrakce celkem čtyři: 2 vodní a 2 adrenalinové, přičemž z té jedné adrenalinové šel dost velký respekt! Ale říkala jsem si: v Gardalandu jsem loni zvládla dokonce i Oblivion, tohle bude brnkačka. A tak jsme si šli hrdinně stoupnout do fronty. Jenže..

Jen co na nás měla přijít řada, zaznělo z ampliónu: "Omlouváme se za neplánované zdržení, právě probíhá mimořádná bezpečnostní kontrola." ..tohle slyšet vážně nechcete! :D Navíc vzpomínka na film Nezvratný osud, která mi hlavou okamžitě prolétla, moje nadšení taky moc nepodpořila. Tak jsme si to zase pěkně hrdinně sešli dolů - ať už se na nás lidé, kteří ve frontě zůstali čekat, dívali jako na blázny nebo měkkoty. No co! :) 

Zato tu další vodní atrakci jsme vyzkoušeli hned několikrát! Video tady.




O další skvělý zážitek se nám postarali delfíni a belugy a jejich neskutečná show. A protože fotky toho moc neřeknou, můžete se podívat i na pár videí - z těch delfíních třeba na toto nebo toto.





Belugy - zvířata, o kterých jsem dosud neměla ani tušení :)

Kromě zvířat se ale o skvělé zážitky postarali i lidé :) Když jsme se koukali na promenády tanečníků (video tady, tady nebo tady) a na show kluků, kteří si nad vodní hladinou poletovali na svých vodních jetpacích (video tady), říkali jsme si, že zaměstnání a vydělávání si na životobytí asi může mít i příjemnou formu! :D Martin by mohl třeba trénovat delfíny a já se natřásat v pestrobarevné sukýnce v promenádě - job snů :D A hlavně jsem celou dobu myslela na mláďata od mé sestry, kterým by se tam líbilo víc než hodně!




No a abych nezapomněla na fotky z těch guinnessovských velikánů, o kterých jsem mluvila na začátku článku:




Největší paráda - možná ne podle odborníků od Guinnesse, ale podle mě rozhodně :)


Rybka k rybce sedá

Večer nás pak čekal další průvod, tentokrát byli všichni oblečení do světýlek, která tvořila zajímavé efekty - videa tady a tady. Nechci ani pomyslet, kolik práce všechno to vyparádění kostýmů a vozů muselo zabrat!



Čekání na závěrečný ohňostroj

Jo, byl to skvělý den :) Ale musím přiznat, že i přesto, že je tahle směs poznávání nových míst a cestování moc fajn, už mi chybí naše česká kotlinka.

Moc zdravíme všechny domů, každý den se na vás těšíme víc a víc <3

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Thajsko - Phuket a Phi Phi

Mangkhut ..nebo tak nějak

Rozcestovaný *2017*