Thajsko - Phuket a Phi Phi

Thajskooo! Na tenhle výlet jsme si vyhradili 10 dní a předpokládali, že navštívíme vše důležité*: Phuket, ostrov Phi Phi, širší oblast Krabi, pak to "nějak" vezmeme do Bangkoku, města Ayutthaya, odtud zase zpět do Phuketu a tradáááá do Zhuhaie. 

*důležité = viděli jsme to v Cestománii, Cestology, na Youtube videích, doporučení od kamarádů atd. :D

Jenže to dopadlo úplně jinak. Phuket splněn, Phi Phi taky.. a tam zkrátka bylo tak krásně, že jsme se odtud na dalších 6 dnů už nehnuli :) Cestování, kdy máte zarezervovaný jen hotel na první 2 dny a poté cestujete stylem "děj se vůle boží" se zase jednou ukázalo jako skvělý nápad! Poprvé jsme tenhle no-planning vzkoušeli při jadranském roadtripu, ale tam to jinak snad ani nešlo. Jeden neví, jaká bude doprava, jak vyjde počasí, jak se mu kde bude líbit, na co bude mít náladu.. Nechat otevřené dvířka a nemít naplánovanou každou minutu je (často) jednoduše osvobozující.

Mimochodem - po návratu domů a pohledu na moji PC obrazovku jsem se musela začít smát. Ani jsem si neuvědomila, že tam mám celou dobu nastavenou typickou thajskou longtail loďku a tímto výletem se mi vlastně vyloženě zhmotnilo to, co jsem měla neustále na očích! Zákon přitažlivosti nebo co!? :D

Moje reálná fotka:


Moje tapeta:



Do bývalého Siamského království (Siamské království - mě ten historický název strašně baví! :)) jsme se rozhodli vyrazit v říjnu, tedy v období, kdy tam prší víc, než kdy jindy v roce. Další skvělý nápad, haha :D Ale fakt, letenky byly super levné (cca 2.500 Kč/os.), lidí minimum a i přes mírné obavy se deště přehnaly vždy jen v noci, kdy nás to trápilo asi tak ... vůbec :)

Období dešťů navzdory jsem koupila krosnu (já + krosna = k takové kombinaci vážně došlo?), sbalili jsme pár věcí (poprvé, co jsem nepřekročila váhový limit zavazadla a jsem na sebe pyšná!), směr Macau, odlet Phuket a hurá! Ocitli jsme v zemi, kde jsou král s královnou uctívaní snad více než jejich tisíc bohů, zemi krásného písma, nízkých cen, opic, koček, ladyboyů, chrámů a tetovacích salonů.


Cestování mimo sezonu - téměř prázdný hotel a bazén máte sami pro sebe :)

Nejvíc překvapující a potěšující zároveň je vždy zjištění, že jen co člověk opustí Čínu, domluví se anglicky. Bylo to tak na Filipínách a bylo to tak i tady, kde jsem se anglicky domluvila dokonce i s asi 60letým krejčím, u kterého jsem si nechala zúžit kraťasy. Dřív jsem vždy brala Asii jako stejný celek - prostě "Asie, tam někde daleko", ale čím dál víc poznáváme, jak moc jsou rozdíly mezi státy a národnostmi velké.

Třeba (malá odbočka k asijským národnostem): Pokud vám všichni Asiaté připadají stejní, Číňany mezi nimi hravě poznáte. My už na ně asi i máme vytrénovaný speciální radar, ale pár nezaměnitelných indicií o jejich původu přináší samotné chování. Třeba když venčí své děti na speciálních vodítkách :D Nebo když v restauraci sedí 4 členná rodinka, která si objedná 8 jídel, všechna naskládají doprostřed a vzájemně jídlo sdílí a uždibují všichni od všeho trochu - tohle se mi moc líbí :)) 

Číňany v Thajsku poznáte snadno

Phuket a doprava

Snad celé Thajsko jde nejpohodlněji prozkoumat ze sedla skútru. Silnice jsou parádní a půjčovny na každém metru - jednu jsme navíc měli přímo před naším hotelem, takže jsme hned po snídani mohli vyrážet na celodenní výlety. Jediný háček byl v tom, že se v Thajsku jezdí vlevo, což je pro mě vždy neřešitelný problém :D V Macau mě kvůli ježdění na opačné straně málem smetl autobus, tady vzal naštěstí veškerý transport do rukou Martin, který má s těmi stroji na kolech stejnou DNA nebo tak něco. Jako vážně, nikdy dřív na tom neseděl, ale za vteřinu jsme už křižovali uličky široké, úzké, prázdné i ty přecpané. 


Řízení té "babety" jsem zkusila jednou (prozíravě jsme vybrali místo, kde na celém kilometru čtverečním nebylo živáčka) a dopadlo to tak, že jsem omylem mačkala plyn a brzdu zároveň, mašina se mnou začala poskakovat.. holt, Martinovi to šlo líp. A dokonce nás vážně dokázal dopravit z bodu A do bodu B, z bodu Z do bodu K a to se vždycky hodí :D Krom Martina se ve mě najednou vzedmula vlna obdivu ke všem motorkářům světa, kteří na mnohem silnějších "babetách" jezdí v těch šílených rychlostech!

Já jsem zase bravurně zvládala třeba tankování, které mi přišlo hodně vtipné :D U cesty si jednoduše koupíte lahvinku za 20-35 thajských bahtů (1 baht = 0,67 Kč), obsah nalejete do té žíznivé bestie, lahev vrátíte a frčíte zase dál. S těma lahvinkama mám asi zase stejnou DNA já - jižní Morava se v mé krvi nezapře! :D



Kam na skútru v Phuketu vyrazit? Rozhodně doporučujeme Paradise beach, pláž, která své jméno získala naprosto oprávněně :) 







Dalším cestovatelským bodem je socha obřího Buddhy, ale popravě, žádný velký wow efekt jako třeba tehdy v Hong Kongu se tentokrát nekonal. Okolí místa bylo neupravené, lidí dost, do toho z repráků stále zněly islámské modlitby a zkrátka pokud budete v Thajsku a tohle místo minete, vůbec o nic nepřijdete. Ale byl z tama hezký výhled.


Co ale rozhodně stojí za vidění je vyhlídka Promthep Cape Viewpoint na nejjižnějším bodu poloostrovu a taky majestátní chrám Wat Chalong. Krásné místo, na kterém jsme navíc potkali mladý cestovatelský pár pocházející z Ratíškovic + Čejkovic :D Jsme světoví! 







Phi Phi ostrovy

Na Phi Phi jsme po 2 dnech vypluli ranním trajektem. Cesta trvala 3 hodiny, během kterých se člověk může prospat a po probuzení vás pak čeká pohled na skály, které se tyčí se z nekonečného moře. Kde se tam vzaly, to netuším. Phi Phi je souostroví poměrně malých ostrůvků, které jsou tvořené jen bílými plážemi, mini hotelovými resorty, krámkovými uličkami a neproniknutelným pralesem.





Je libo tetování?

Po cestě z přístavu na hotel jsme se zastavili ve stánku Elišky (její FB stránka tady), kterou jsme znali z cestovatelských videí Cestology. Eliška žije na Phi Phi už hoodně let a pomáhá turistům s objednáváním celodenních výletů, potápění, šnorchlování, dala nám tipy na restaurace, místa a je prostě super mít v Thajsku někoho, kdo vám poradí a cokoli zařídí a ještě k tomu v mateřštině :) 


Ubytování na Phi Phi

Náš první hotel na Phi Phi? Šílenost. Chtěli jsme v něm zůstat po celou dobu pobytu, ale lokál jsme změnili už po první noci. Nikdy jsem si nemyslela, že se budu z hotelu stěhovat kvůli hlasitým žábám, ale byla to fakt síla! :D Jakoby kvákací sbor těch malých zelených potvůrek někdo nahrál, zesílil zvuk tak 500x a pak vám to vprostřed noci pouštěl z repráku přímo do okna. Eliška potvrdila, že to je v některých místech vážně naprosto normální.

Andaman Beach Resort - království žabího sboru a netěsnících oken

V dalším hotelu, který nám poskytl malý bungalovek, jsme už byli maximálně spokojení. Teda až na noční incident, kdy nám ve 2 hodiny ráno něco začalo šramotit nad stropem a my se báli, že na nás z klimatizace zaútočí had nebo krysa nebo že nás jde někdo přepadnout a vzburcovali jsme kvůli tomu do-té-doby spokojeně spícího hlídače na recepci :D 

Ten chatku, ze které se místo hluku najednou linul jen nebeský klid (typické, že?), prošvihl světlem své baterky, posvítil na střechu a nakonec došel k závěru, že za hluk asi mohly opice řádící na naší střeše a odešel znovu spokojeně spát. Pro něj vyřešeno a my s Martinem po zbytek noci oka nezamhouřili :D 

Útulné bungalovy za 450 Kč/noc vč. snídaně ve Villa Resortu! Cenový ráj!

Phi Phi nabízí spoustu krásných pláží na které dojdete pěšky nebo doplujete lodí - tady pro skútry prostor není. Když jsme se chtěli dostat na Long beach, museli jsme to vzít skrz nefalšovanou džungli. Klopýtání v žabkách přes kořeny, vyhýbání se liánám, škrábance.. ale ta odměna! Barvy přírody byly až nereálné - žádné filtry na fotkách nemám, rozhodně nejsou potřeba :)



Trable v ráji - zachraňuje celá pláž! :D


Phi Phi a opice

Opice jsou na ostrovech velkým pojmem! Všem se doporučuje, aby před opicemi nedrželi v rukou nic na pití, jídlo a ideálně nenosili ani batoh na zádech. Jsou schopné vám ukradnout naprosto cokoli. Dokonce pokud si necháte batoh na pláži a vyrazíte do moře, tak zatímco vy se rochníte ve vlnách, ony přihopkají k batohu, otevřou zip, vyprázdní obsah, poberou co se jim hodí a hurá zpět na stromy! Drzý jako opice? Už vím, proč si tahle zvířata zasloužila zrovna tento přívlastek. Naštěstí se ale vyskytují většinou jen v oblastech a plážích pojmenovaných "Monkey beach", takže víte dopředu, co vás tam čeká. Na opice ale nemůžete být naštvaní - ony jsou tam doma, ne vy :))

Kromě nich je ostrov plný koček (jedna se nám zabydlela přímo na balkoně) a taky je tam dost krys a švábů. Tolik k fauně.



Jednodenní boat-trip

U Elišky jsme si objednali celodenní skupinový výlet na motorové loďce, kde jsme po cestě zastavili na pláži s opicemi, při šnorchlování se kochali podmořským životem, z dálky viděli slavnou Maya beach (slavná = natáčel se na ní film Pláž s DiCapriem.. na film jsme mrkli po návratu domů, ale musím říct, že teda žádná hitparáda :D), dál pokračovali na Banana beach a celý výlet jsme pak zakončili nočním potápěním se světélkujícím planktonem <3


Nahánění rybek

Monkey paradise

Nemo, jsi to ty?

Vzhůru na kajak!

Skvělou aktivitou pro další den bylo taky pronajmutí loďky - kajaku a pádlování kolem ostrovů. Tentokrát už jsme jeli bez průvodce a bez skupiny dalších turistů, takže to bylo fakt dobrodružství :D A pokud se při tom celodenním slunění nespálíte natolik, že se budete moct další 3 dny v naprosté pohodě pohybovat, bude to úplně nejlepší :) 


Ta solitér skála vzááádu uprostřed byla náš cíl!


Přihořívá..

..a mise splněna!

A nakonec, aby Thajská "dešťová sezóna" dostála svému, poslední den na ostrově mírně sprchlo, tak jsme zůstali v pohodlí naší chatky a alespoň měli čas napsat a rozeslat spoooustu pohledů rodinám a kamarádům do Česka. Co vím, tak zatím našly správnou cestu jen 3 nich, ale nepřestávám doufat, že dorazí i zbytek! :D

Bye Bye, Phi Phi!

Tímto výletem jsme měli šanci prozkoumat aspoň malou část jižního Thajska a jsem ráda, že jsme každý druhý den neskákali z místa na místo, jak jsme měli původně v plánu. Mít na všechno čas, trochu si zalenošit a využít to, co se zrovna naskytne, je fajn způsob cestování. 

Pokud někdy narazíte na levné letenky na exotické místo, které mají háček v podobě termínu v "období dešťů", šla bych do toho. Náš výlet je příkladem toho, že dešťová sezona neznamená každodenní lijáky a destinaci si můžete užít úplně stejně jako v hlavní sezoně - možná dokonce o kousek víc, protože ostrov není zaplavený davy turistů, pláže jsou volné a i hoteliéři a obchodníci jsou za turisty mimo hlavní sezonu vděční, což se odráží v jejich přívětivosti. 

A ten Bangkok a severní část Thajska? To klapne snad zase někdy příště :) No a taky je čas změnit tapetu mého počítače zase na další zemi ;-D Co tam dáme,  Angkor Wat? :))

- B.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mangkhut ..nebo tak nějak

To už jsem tu měsíc??